Baza wiedzy

Czy absolutny bojkot węglowodanów ma sens? Nie! Przekonaj się, dlaczego...

Wiele osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy lub pragnących zwiększyć swoją masę mięśniową zaczyna stosować dietę niskowęglowodanową. Opinie na jej temat są podzielone, ale my przytoczymy kilka dowodów na to, że jedzenie bogatych w skrobię produktów, oczywiście we właściwych ilościach jest dla nas korzystne i niezbędne do zapewnienia organizmowi energii, budowy mięśni, a nawet zasilenia mózgu.






Oto główne powody, dla których nie powinieneś lekceważyć węglowodanów:






1.Węglowodany stabilizują poziom cukru we krwi - ciało magazynuje cześć cukru w postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach, ale reszta przetwarzana jest na tłuszcz. Uniknąć lub zminimalizować ten niechciany proces pozwoli spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, a więc np. owsa, fasoli czy chleba razowego. Pochodzące z nich skrobia rozkładają się wolno i utrzymują stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi. Według zaleceń brytyjskiej Food Standards Agency, produkty bogate w węglowodany powinny stanowić 1/3 codziennej diety.





2.Węglowodany przyspieszają proces trawienia - są jedynym źródłem błonnika pokarmowego, którego spożywanie zapobiega zaparciom.





3.Węglowodany podnoszą wytrzymałość organizmu – zapewniają błyskawiczny zastrzyk energii, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie.





4.Węglowodany pomagają w zwalczaniu infekcji – dieta uboga w skrobie może wywołać gwałtowny wzrost poziomu kortyzolu – hormonu stresu, który osłabia układ odpornościowy. Wówczas nie trudno o infekcję.





5.Węglowodany przyśpieszają regenerację mięśni – wzmagają wydzielanie insuliny, pomagając organizmowi przejść w stan anaboliczny, podczas którego odbudowują się mięśnie. Do uruchomienia tego procesu, oprócz węglowodanów potrzebne są także białko i tłuszcz.





6.Węglowodany obniżają ciśnienie krwi – podczas gdy mięso powoduje gwałtowny wzrost ciśnienia krwi, produkty roślinne je obniżają. Spożywanie pełnoziarnistych produktów może zmniejszyć nadciśnienie tętnicze nawet o 19%.






7.Węglowodany sprawiają, że mózg pracuje wydajniej – niski poziom cukru pozbawia go glukozy, przez co czujemy się słabi i otępiali. W utrzymaniu koncentracji na kilka godzin pomogą np. jagody.





8.Węglowodany zapobiegają przegrzaniu się organizmu – to fakt, że osoby będące na niskoweglowodanowej diecie mogą szybciej zrzucać zbędne kilogramy, o ile jednak nie przeszkadza im podwyższona temperatura ciała. Taka sama dawka węglowodanów i białka zapewnia tyle samo kalorii, jednak do zmetabolizowania białka potrzeba więcej energii, co powoduje wzrost ilości ciepła produkowanego przez ciało.





9.Węglowodany poprawiają nastrój – tak naprawdę aminokwasy, które zwiększają poziom serotoniny i poprawiają samopoczucie, znajdują się w produktach białkowych, jednak by poczuć ich zbawienny wpływ, musisz spożywając je w połączeniu z produktami o wysokiej zawartości węglowodanów.





10.Węglowodany zmniejszają ryzyko wystąpienia raka płuc i jelita grubego, które zwiększa się przy diecie białkowej.





11.Węglowodany pomagają utrzymać włosy w dobrej kondycji – ich spożywanie zmniejsza ryzyko wypadania włosów o 24%.





Okazuje się więc, że lista zalet węglowodanów jest długa, dlatego nie warto drastycznie ograniczać ich spożycia, nawet w trakcie diety odchudzającej. Należy jednak pamiętać, że spożywanie zbyt dużej ich ilości skutkuje dodatkowymi centymetrami w talii...




Dzienną dawkę węglowodanów powinno się więc dobierać indywidualnie, odpowiednio do aktywności fizycznej:





– przy lekkiej aktywności fizycznej (mniejszej niż godzinę dziennie) należy spożywać 4-5 gramy węglowodanów na kilogram masy ciała





– przy lekkiej do średniej aktywności fizycznej (godzina dziennie) należy spożywać 5-6 gramów węglowodanów na kilogram masy ciała





– przy średniej aktywności fizycznej (1-2 godziny dziennie) należy spożywać 6-7 gramów węglowodanów na kilogram masy ciała





– przy średniej do intensywnej aktywności fizycznej (7-8 godzin dziennie) należy spożywać 7-8 gramów węglowodanów na kilogram masy ciała





– przy intensywnej aktywności fizycznej (8-10 godzin dziennie) należy spożywać 8-10 gramów węglowodanów na kilogram masy ciała

 

Copyright © 2008-2018 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.