Baza wiedzy

Lubisz tłuste jedzenie? Przyprawiaj je, by chronić serce...

Amerykańscy naukowcy wykazali, że dodatek niektórych przypraw może zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy. Takie działanie wykazuje np. kurkuma czy cynamon.






Jak wiadomo, po tłustym, kalorycznym posiłku poziom trójglicerydów we krwi gwałtownie wzrasta. Tłuszcze te razem z cholesterolem zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, dlatego osoby odżywiające się w ten sposób lub takie, które mają zbyt wysoki poziom trójglicerydów, są przeważnie bardziej narażone na choroby serca.






Amerykanie zaobserwowali, że jeśli kaloryczny posiłek obficie przyprawi się różnymi przyprawami, to poziom trójglicerydów jest o 30% niższy niż po spożyciu takiego samego dania bez przypraw.






W przeprowadzonym przez nich eksperymencie wzięło udział 6 zdrowych mężczyzn z nadwagą. W odstępie tygodnia podano im dwa kaloryczne posiłki o wartości 1200 kilokalorii (co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania na energię u mężczyzn w wieku 21-64 lat wykonujących lekką pracę). Raz dodano do jedzenia 14 gramów (około dwóch łyżeczek) różnych przypraw, takich jak rozmaryn, oregano, cynamon, kurkuma, czarny pieprz, goździki, sproszkowany czosnek i papryka, natomiast posiłek podany im następnym razem nie zawierał żadnych przypraw.






Mieszankę przypraw dobrano tak, by wszystkie miały własności przeciwutleniające, czyli zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Cząsteczki te aktywnie łączą się ze składnikami komórek, powodując ich utlenienie i uszkodzenie, a ich nadmiar w organizmie (tzw. stres oksydacyjny) przyśpiesza proces starzenia i rozwoju różnych chorób, np. schorzeń układu krążenia i cukrzycy.






Od uczestników badania kilka razy pobrano próbki krwi - na pół godziny przed posiłkiem i przez 3,5 godziny po jego spożyciu, w półgodzinnych odstępach. 





Okazało się, że dodatek przypraw obnizył wzrost poziomu trójglicerydów o 30% w porównaniu z posiłkiem kontrolnym. Mniejszy (o 21%) był także skok poziomu insuliny, która reguluje metabolizm glukozy uwalnianej z jedzenia. Dwukrotnie wzrosła ponadto aktywność przeciwutleniaczy we krwi, nie odnotowano natomiast różnic w poziomie samej glukozy.






Wynika z tego, że dodatek przypraw o przeciwutleniających właściwościach do wysokokalorycznej diety może redukować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Może też pomóc w normalizacji poziomu insuliny i trójglicerydów po posiłku, a także wzmocnić mechanizmy chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym, co z kolei obniży ryzyko wielu chorób przewlekłych.






Co istotne, dodanie dwóch łyżeczek przypraw do jedzenia nie powodowało żadnych skutków ubocznych, np. dolegliwości żołądkowych.

Copyright © 2008-2018 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.