Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

13%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
14%
raczej nie
51%
zdecydowanie nie

Czy główna zaleta czerwonego wina to mit?

dodano: Poniedziałek, 15 Grudzień 2008, 13:58:06

Zespół biologów z University College London pod przewodnictwem Davida Gemsa obalił panujący dotychczas pogląd, że spożywanie przeciwutleniaczy pokarmowych, zawartych np. w czerwonym winie przeciwdziała procesowi starzenia się organizmu.

 

Specjaliści podważyli skuteczność ochronnego działania antyoksydantów, którym dotychczas przypisywano właściwości blokujące niszczące działanie wolnych rodników.

 

Najnowsze badania wykazały, że wyrządzane przez nie szkody nie mają dużego znaczenia dla naszego organizmu,  ani nie mają znaczacego związku z procesem starzenia się.


W ramach eksperymentu naukowcy zmodyfikowali geny nicieni w taki sposób, by ich organizmy same zaczęły zwalczać wolne rodniki. Zgodnie z funkcjonującą dotychczas teorią bezkręgowce te powinny żyć o wiele dłużej w porównaniu z osobnikami bez zmian genetycznych. Okazało się jednak, że długość życia obu grup nicieni była taka sama.

 

Badanie wykazało że wolne rodniki nie są decydującym czynnikiem powodującym starzenie się komórek i tkanek.

2807 / 3125
Copyright © 2008-2018 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.