Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Ile warzyw i owoców zjada przeciętny Polak?

dodano: Poniedziałek, 6 Sierpień 2012, 16:54:09

W ubiegłym roku przeciętny Polak zjadł ponad 13 kilogramów jabłek. To właśnie te owoce cieszą się wśród nas największą popularnością, jednak i tak jest ona mniejsza niż w poprzednich latach. W 2010 roku spożycie jabłek wyniosło 15 kilogramów na osobę, zaś w 2009 roku – 16,2 kilograma.





Drugie miejsce pod względem popularności zajmują u nas owoce jagodowe, czyli truskawki, jagody, maliny, agrest i porzeczki. W 2011 roku spożyliśmy 4,7 kilograma na osobę, ale – podobnie jak w przypadku jabłek – ilość ta również systematycznie się zmniejsza. W 2010 roku zjedliśmy po 5 kilogramów tych owoców a w 2009 – 6,4 kilograma.





Chętnie też sięgamy po owoce pestkowe – śliwki, czereśnie, wiśnie i morele. W ubiegłym roku zjedliśmy prawie po 4 kilogramy. Także w przypadku tych owoców skala spożycie się zmniejsza - w 2009 roku statystyczny Polak zjadał aż 6,2 owoców pestkowych.






Od kilku lat wzrasta natomiast spożycie owoców zagranicznych: cytrusów i bananów, których w ubiegłym roku zjedliśmy po 12,8 kilograma na osobę. Wśród krajowych owoców z bananami i cytrusami konkurować mogą jedynie jabłka.





Polacy wciąż nie doceniają walorów rodzimych owoców i warzyw. By to zmienić zainicjowano ogólnopolską kampanię społeczno-edukacyjną „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”.





Z kolei spośród warzyw Polacy najchętniej wybierają pomidory - w skali roku zjadamy ich ponad 10 kilogramów. W 2011 roku zjedliśmy prawie o 1,5 kilogramów więcej w porównaniu z 2010 rokiem.





W odróżnieniu od pomidorów, zainteresowanie innymi warzywami wśród Polaków nieznacznie spada. Jest tak np. z ogórkami (zjadamy po 7 kilogramów na osobę), kapustą (6,6 kilograma na osobę), marchewką (6,2 kilograma na osobę) oraz cebulą (5,8 kilograma na osobę). Jemy też niewiele buraków (2,8 kilograma na osobę) i warzyw kalafiorowatych (2 kilograma na osobę).
 

147 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.