Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, których posiłek bez sporego kawałka "mięcha" to nie posiłek...

dodano: Poniedziałek, 14 Styczeń 2013, 19:28:04

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, których posiłek bez sporego kawałka "mięcha" to nie posiłek...




Naukowcy z Jerozolimy ustalili, że mięsne menu wcale nie musi podwyższać poziomu cholesterolu we krwi. By zniwelować niekorzystne właściwości mięsa wystarczy kieliszek czerwonego wina. Zawarte w nim polifenole zapobiegają gromadzeniu się w organizmie złego cholesterolu, który jak wiadomo może uszkadzać naczynia krwionośne i prowadzić do chorób serca.




W badaniu wzięły udział dwie grupy ochotników. Wszystkich karmiono tłustymi potrawami z czerwonego mięsa, ale osobom z pierwszej grupy podawano też do posiłku kieliszek czerwonego wina.




Okazało się, że we krwi uczestników z drugiej grupy znacznie podwyższył się poziom dialdehydu malonowego, substancji mającej związek z przyswajaniem tłuszczy oraz złego cholesterolu LDL. Po czterech dniach mięsnej diety poziom cholesterolu w ich krwi podniósł się aż o 97% względem stanu początkowego.




W grupie pierwszej, częstowanej czerwonym winem, nie zaobserwowano podobnego zjawiska. Wszystko dzięki polifenolom, które pracując w jelitach znacznie ograniczają przyswajalność tłuszczy.

1 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.